Σταυρούπολη – Γενικά, πρόσβαση,ιστορικά

Σταυρούπολη – Πρόσβαση στη πόλη – Μετακινήσεις – Ιστορία

Η Σταυρούπολη βρίσκεται στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα μεγάλο και ιστορικό δήμο. Αποτελεί την έδρα του Καλλικρατικού δήμου Παύλου Μελά. Ο πληθυσμός του δήμου ανέρχεται σε 98.000 κατοίκους(στοιχεία 2011) και αποτελεί τον τρίτο πιο πολυπληθή δήμο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της Σταυρούπολης ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή, σύμφωνα με όλα τα ευρήματα που έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές αρχαιοτήτων.

Πρόσφυγες από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία εγκαθίστανται στην περιοχή από το 1914 και έπειτα. Το όνομα Σταυρούπολη επελέγη από τους πρόσφυγες καθώς είχαν φτάσει ανήμερα του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μονή Λαζαριστών

Η Μονή Λαζαριστών είναι ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα που χτίστηκε το 1886. Το συγκρότημα αποκαταστάθηκε και επεκτάθηκε στα πλαίσια των έργων ανάδειξης της Θεσσαλονίκης το 1997(πολιτιστική πρωτεύουσα για το συγκεκριμένο έτος).

Στη Σταυρούπολη και γενικά σε όλο το δήμο Παύλου Μελά θα βρείτε οργανωμένες εγκαταστάσεις για αθλητισμό καθώς και πολιτιστικούς χώρους.

Πρόσβαση στη Σταυρούπολη

Η πρόσβαση στη περιοχή είναι πολύ εύκολη και γίνεται μέσω της οδού Λαγκαδά ή της εξωτερικής περιφερειακής. Για να φτάσει κανείς στο δήμο Παύλου Μελά, χρειάζεται να έρθει πρώτα είτε στη Θεσσαλονίκη μέσω αεροπλάνου με αεροπορικά εισιτήρια είτε με τρένο ή λεωφορείο. Ο σταθμός ΚΤΕΛ των λεωφορείων βρίσκεται αρκετά πιο κοντά στη Σταυρούπολη καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται στην άλλη άκρη(ανατολικά). Όμως, αρκετές φορές συμφέρει περισσότερο το αεροπλάνο παρά τη ταλαιπωρία του λεωφορείου για να φτάσετε αεροδρόμιο-Σταυρούπολη, καθώς τα αεροπορικά εισιτήρια πλέον είναι ιδιαίτερα φθηνά και πολύ πιο προσιτά απ’ότι το λεωφορείο ή το τρένο. Επίσης ένα ταξίδι με αεροπλάνο είναι πολύ πιο άνετο και γρήγορο, έναντι των ανταγωνιστικών μέσων μεταφοράς.

Αεροπορικά εισιτήρια καθώς και πολλές χρήσιμες οδηγίες για την Θεσσαλονίκη και την Σταυρούπολη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.travelo.gr

Θεσσαλονίκη – μια πόλη πολλές ιστορίες!

Η Σταυρούπολη ανήκει στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και η συγκεκριμένη πόλη μόνο θετικές αναμνήσεις φέρνει στους περισσότερους ανθρώπους. Μια πόλη που «δε κοιμάται» όπως λένε οι περισσότεροι. Χιλιάδες συναισθήματα και καταπληκτικές εικόνες μπορεί να συλλέξει κάποιος που επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη – είτε για πρώτη φορά είτε για εκατοστή. Εξάλλου, με τις πολλές δυνατότητες και επιλογές στον τομέα της μεταφοράς, όλοι οι άνθρωποι – είτε από άλλες πόλεις είτε από το εξωτερικό, έχουν πολλές επιλογές για να φτάσουν στην νύφη του Θερμαϊκού!

Αεροπορική πρόσβαση στην Θεσσαλονίκη

Η αεροπορική πρόσβαση στην Θεσσαλονίκη γίνεται μέσω του αεροδρομίου Μακεδονία. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, περίπου 15χλμ μακριά από το κέντρο. Η απόσταση κέντρο-αεροδρόμιο καλύπτεται σε περίπου μισή ώρα με νορμάλ συνθήκες κίνησης. Το αεροδρόμιο συνδέεται επίσης τόσο με τον σταθμό των τρένων όσο και με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Εξάλλου, με τα οικονομικά τέλη που υπάρχουν ακόμα στο αεροδρόμιο, τα αεροπορικά εισιτήρια για τους επισκέπτες είναι ιδιαίτερα προσιτά.

Ενδεικτικά, μετά από μια απλή αναζήτηση στο http://www.travelo.gr/airtickets-aeroporika-eisitiria/  για airtickets, η τιμή για μια διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 12 ημέρες από τώρα ήταν μόλις 35€(Olympicair) ενώ αντίστοιχα το κόστος για το τρένο είναι 39€! Ακόμα, το αεροπορικό εισιτήριο για Χανιά-Θεσσαλονίκη με επιστροφή, πάλι μέσω airtickets, ήταν μόλις 98€(Ryanair). Οι τιμές είναι πολύ προσιτές και πλέον οι αεροπορικές μετακινήσεις προς την Θεσσαλονίκη είναι ο νο1 τρόπος για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της πόλης.

Τι να δείτε στην Θεσσαλονίκη

Εφόσον επισκεφθείτε τη πόλη της Θεσσαλονίκης, θα έχετε αρκετά πράγματα να δείτε και να αφιερώσετε χρόνο. Από την παραλία της πόλης που εκτείνεται σε μια έκταση 4 χιλιομέτρων(Ερυθρός Σταυρός – Μέγαρο μουσικής) μέχρι τα μεσαιωνικά κάστρα και το Προπύλαιον στο Επταπύργιο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την περιοχή μας, την Σταυρούπολη και να θαυμάσετε από κοντά τα πολλά κτήρια πολιτισμού που διαθέτει ο δήμος μας καθώς και τα άξια θαυμασμού μουσεία.

Τέλος, η Θεσσαλονίκη αλλά και ο δήμος μας, φημίζεται για την μεγάλη και έντονη νυχτερινή ζωή που διαθέτει. Θα βρείτε αρκετά καταστήματα για να απολαύσετε το ποτό σας τόσο στις περιοχές του Ευόσμου(πλατεία Ευόσμου) όσο και στο κέντρο της Σταυρούπολης – με το φημισμένο κατάστημα Les Lazaristes να δεσπόζει. Για το κέντρο της πόλης, η νυχτερινή ζωή βρίσκεται προς το λιμάνι, παραλιακά καθώς και σε διάφορα στενάκια όπως η Βαλαωρίτου που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια όπως επίσης και καταστήματα πλησίον της Εγνατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *